lunes, 26 de octubre de 2009

CARACTERÍSTIQUES DEL TEXT

A la classe de Comunicació oral, escrita i digital de dijous, l’Imma ens va dictar les característiques del text.
Les característiques del text són les qualitats que té un escrit quan actua amb eficàcia com a missatge real en una situació comunicativa.
Les podem classificar en
1)DESCRIPTIVES: analitzen i expliquen el funcionament d’algun aspecte lingüístic.
Hi ha l’adequació, que és el grau d’adaptació d’un text a la seva situació comunicativa, i ho fem tenint en compte la varietat dialectal i el registre que són apropiats a aquesta situació comunicativa. La coherència és la propietat del text que selecciona la informació rellevant de la que no ho és. Estableix la relació lògica no contradictòria entre les diferents parts d’un text o discurs. I la cohesió és el conjunt de relacions que s’estableixen entre els diferents elements o parts del text i que permeten al lector interpretar aquest discurs amb eficàcia.(serien els connectors).
2)PRESCRIPTIVES: determinen les normes d’ús.
Hi ha la correcció, que és la norma explícita d’ús en una comunitat lingüística de parlants i la variació que es refereix a la qualitat dels trets expressius i/o estil•lístics d’un escrit o discurs amb eficàcia.


Desprès vam comentar unes fotocòpies que l’Imma ens havia donat la setmana passada anomenada Descriure escriure, de Cassany, D. Ens anomena les diferències contextuals i les diferències textuals de la comunicació oral i la comunicació escrita.

No hay comentarios:

Publicar un comentario